Raun päiväkoti

Raun päiväkoti

Raun päiväkoti toimii Kilimanjaron juurella sijaitsevassa Moshissa, Raun alueella. Alue on köyhää ja HIV-tilastot ovat korkeat, myös valitettavan moni lapsi sairastaa virusta. HIV:hen on saatavilla lääkehoitoa, mutta jos sen saaja kärsii aliravitsemuksesta, jää siitä saatu hyöty vähäiseksi. Vuonna 2009 perustettiin Raun päiväkoti jonka tarkoituksena on antaa alueen lapsille turvallinen hoitoympäristö ja vahvistaa heidän yleiskuntoaan tarjoamalla päivän aikana kaksi ateriaa. Lisäksi päiväkoti antaa esiopetusta ja mahdollistaa vanhempien työnteon.

Päiväkoti perustettiin yksityisten lahjoittajien turvin ja ensimmäiset vuodet sen olemassaolo oli jatkuvasti vaakalaudalla epävakaan talouden vuoksi. Sama Aurinko ry:n kummitoiminnan myötä Raun päiväkodin toiminta on tällä hetkellä turvattu. 

Päiväkodin kulut muodostuvat henkilökunnan palkoista, ruokatarvikkeista sekä rakennuksen vuokrasta. Lisäksi ostamme päiväkodille mm. vihkoja, kirjoitus -ja piirustusvälineitä, astioita, hygieniatarvikkeita sekä lapsille vaatteita.

Päiväkoti työllistää neljä naista. Jackline Isawangu Mmbando, "Mama Zulfa", toimii lastentarhanopettajana. Ruuat päiväkodin väelle valmistaa kaksi keittäjää, Lightnes Benedict Komba ja Rebeca Emanueli. Mama Zulfan apuna opettajana toimii Loveness E. Youze.

Päiväkodin aamu alkaa kahdeksan maissa ja päättyy iltapäivällä noin kolmelta. Arki päiväkodissa on erilaista kuin Suomessa. Päivän aikana opetellaan kirjaimia, numeroita, englantia ja swahilia. Isommat lapset jaksavat seurata opetusta pienempien leikkiessä.

Lapset rakastavat musiikkia, tanssia ja laulua. Päiväkotiin lahjoituksena saadut lelut ovat kovassa käytössä. Päiväkodissa tarjotut aamupala ja päiväruoka ovat monelle lapsista päivän ainoat ateriat. Päiväkotiin mahtuu noin 25-30 lasta, iältään 3-6vuotiaita.

Köyhyydestään ja sairauksistaan huolimatta lapset ovat iloisia ja hyväntuulisia. Vieraat otetaan lämpimästi vastaan halaamalla ja iloisella naurulla.

Päivitetty 20.07.2019

Raun päiväkoti
Taululla
Raun päiväkodin lapset vuoden 2015 alussa
Laulua ja leikkiä päiväkodilla